Att välja rätt sträckfilm kan vara avgörande för att undvika arbetsplatsolyckor och transportskador. Med rätt sträckfilm kan du dessutom spara både pengar och miljö. I vår sträckfilmsguide kan du lära dig mer om sträckfilm och vad du ska tänka på när du väljer sträckfilmslösning. Kontakta oss gärna om du vill ha hjälp och rådgivning om sträckfilm.
Vad är sträckfilm?
Sträckfilm är en tunn, elastisk plastfilm som appliceras på löst liggande gods på en lastpall eller annan lastbärare. På det sättet fixerar man godset och säkrar det från att glida av eller välta, samtidigt som man också skyddar det mot damm och smuts. Med sträckfilm får man en flexibel lastsäkring, då man ofta kan välja hur många lager film man vill lägga på och hur hårt man vill spänna den.
Tips! Sträckfilm kan infärgas i produktionen om man vill dölja innehållet på en pall eller om man har behov av att visuellt särskilja olika godsflöden.
Handsträckfilm eller maskinsträckfilm?
Sträckfilm appliceras antingen för hand eller med hjälp av maskiner.
Handsträckfilmen fungerar utmärkt när behoven är lite mindre. Den är också mer flexibel och ger möjlighet att lastsäkra pallar på olika ställen. Den traditionella handsträckfilmen sträcks ut vid applicering och strävar sedan efter att återgå till sin ursprungliga form, vilket ger en lasthållande effekt.
Handsträckfilm finns också i ett försträckt utförande där filmen redan i produktionen kommer i ett expanderat läge. Denna krymper då tillbaka automatiskt och fixerar godset samtidigt.
PacsOn har ett stort sortiment av handsträckfilmer. Berätta för oss hur ert gods ser ut och vad ni har för önskemål så hjälper vi er att välja rätt sort.
Då handsträckfilmen alltid appliceras av en människa kan man lättare anpassa filmspänningen medan man jobbar med den. En pall med vassare hörn är man automatiskt lite försiktigare med och på en snäll pall kan man ta i lite mer. Vid maskinell användning måste man istället tänka till innan. Vid för hög filmspänning och fel sorts film riskerar man avbrott i filmen och produktionsstörningar. Vid för låg filmspänning blir det slöseri med resurser och pengar och en pall med låg lastsäkring kommer ut i transportflödet.
Att välja rätt maskinsträckfilm
Detta är viktigt att tänka på när det gäller maskinsträckfilm:
- Vilken sorts maskin har jag och hur mycket kan den sträcka ut filmen?
- Är mitt gods vasst och riskerar att punktera filmen?
- Är mitt gods lätt och känsligt så att filmen riskerar att skada det?
- Är godset tungt eller har en hög tyngdpunkt på pallen?
- Hur ska godset transporteras och vilka påfrestningar kommer det sannolikt att utsättas för på vägen?
Det finns många sorters maskinsträckfilm att välja på i PacsOns sortiment och genom att besvara dessa frågor kan vi hitta rätt lösning för er.
Plangjuten eller blåst sträckfilm?
Den plangjutna sträckfilmen är vanligt förekommande och finns i många olika utföranden. Den fungerar bra till lätt och medeltungt gods. Den har en väldigt hög sträckbarhet, vilket ger en god förpackningsekonomi. Det finns också plangjutna maskinsträckfilmer med mer specifika egenskaper om man har särskilda önskemål.
En blåst sträckfilm har lite andra egenskaper än den plangjutna och kommer allra bäst till sin rätt när godset är tungt och transporterna långa. Filmen är både punkteringsstark och har en mycket hög lasthållande förmåga.
Se till att du lastsäkrar på rätt sätt och undvik arbetsplatsolyckor
Att lastsäkra sitt gods på ett korrekt sätt är mycket viktigt i alla verksamheter och tyvärr inträffar fortfarande alldeles för många arbetsplatsolyckor inom logistik och transport på grund av att gods inte har förankrats tillräckligt väl.